Beroep in de spotlight: brandwacht en heetwerkwacht

8 november 2021 - Beroep in de spotlight

Een brandwacht/heetwerkwacht wordt ingezet op plaatsen waar brand kan ontstaan als gevolg van werkzaamheden. Je zorgt dat iedereen zich aan de regels houdt en grijpt in bij brand en calamiteiten.

1. Waar kun je werken en hoe ziet je dag eruit?

Het is verplicht om bij werkzaamheden met vuur, zoals bij lassen, een heetwerkwacht in te schakelen. Die waarborgt de veiligheid. Als brandwacht kun je werken op bouwplaatsen, bejaardentehuizen, parkeergarages en evenementen. Iedere dag is anders. Vaak werk je op gewone tijden, maar bij calamiteiten of bij volcontinudiensten word je ook daarbuiten opgeroepen.

2. Wat is je rol in de organisatie?

Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, die van je collega’s en die van iedereen daaromheen. Belangrijker kan bijna niet.

3. Wat zijn de beste en wat zijn de mindere kanten van je functie?

Die afwisseling is natuurlijk fantastisch. Ook de werktijden variëren enorm: regelmatig overdag vrij en om middernacht beginnen. Sommige mensen vinden dat heerlijk. Ook leuk: je werkt vaak buiten, al is dat minder bij tien graden vorst. En hoogzomer aan de slag in de machinekamer van een schip? Mwah.  

4. Wat moet je kunnen?

Als heetwerkwacht heb je de diploma’s VCA Basis, Buitenwacht, KBM + WSA en Gasmeten nodig. Voor de functie van brandwacht moet je in het bezit zijn van het Rijksdiploma Brandwacht. Daarnaast word je niet zenuwachtig van een beetje hoogte en sta je stevig in je schoenen. Ja, er is soms paniek, maar daar heb jij geen last van. Op gekke tijden werken vind je prima.

5. Wat verdien je? En kun je uitblinken en doorgroeien?

In dit vak krijg je een basissalaris, maar dat is bij Carrière altijd hoger dan standaard in de markt. Verder ontvang je veel toeslagen vanwege onregelmatige werktijden. Soms nemen opdrachtgevers je in vaste dienst en dan kun je vaak doorgroeien en carrière maken. 

BEKIJK DE VACATURES 

Gerelateerd nieuws

Beroep in de spotlight

Banen in de buitenlucht

Banen in de buitenlucht

8 november 2021

Voor doeners zoals jij is er niets leuker dan werken in de buitenlucht. We bieden steeds meer banen aan waarbij je buiten aan de slag kunt, bijvoorbeeld als bezorger, schilder of glazenwasser. Doe hier je inspiratie op!

Beroep in de spotlight

Schoonmaker

Schoonmaker

8 november 2021

Waar kun je werken en hoe ziet je dag eruit? Overal moet het schoon zijn, dus je kunt ook letterlijk overal aan de slag: scholen, bedrijfspanden, bij mensen thuis. Meestal gaat het om werk voor een paar uur per dag. Dit maakt het een ideale bijverdienste als je op zoek bent naar een bijbaan. Je ziet ook vaak dat stellen het samen doen. Gezellig! Afhankelijk van de opdracht werk je alleen of in een klein team. Het is heel zelfstandig werk: je moet een lijst afwerken of je krijgt instructies van de opdrachtgever of een collega.

Beroep in de spotlight

Orderpicker

Orderpicker

8 november 2021

Als orderpicker verzamel je in een magazijn of distributiecentrum bestellingen. Vaak houd je je ook bezig met de ontvangst, de opslag en het verzendklaar maken van die goederen. 

Bij jou in de buurt

Wil jij ervaren wat goed werk nou is? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Klik op 'vestiging zoeken' als je contact wil opnemen met een Carrière vestiging bij jou in de buurt. Zelf liever op zoek gaan naar jouw droombaan? Klik dan op 'vind goed werk'. Tot snel!

Vestiging zoeken Vind goed werk