Kennismigranten

Grote internationale bedrijven werken jarenlang met kennismigranten, maar ook kleinere ondernemingen, start ups en scale ups hebben tegenwoordig steeds meer behoefte aan hoogopgeleide kennismigranten buiten Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Wat is een kennismigrant?

Een kennismigrant is een hoogopgeleide migrant van buiten de EU/EEG en Zwitserland. Kennismigranten mogen, op basis van technische of wetenschappelijke kennis, in Nederland werken. Hoogopgeleide internationale professionals krijgen toestemming om hier te werken, omdat wij de kennis en expertise goed kunnen gebruiken.

Waarom kiezen voor een kennismigrant?

Een kennismigrant in dienst nemen kent verschillende voordelen. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt voor technisch- en IT-personeel, is geschikt personeel beter te vinden buiten de EU.

Kan ik een kennismigrant in dienst nemen?

Bedrijven kunnen niet ‘zomaar’ kennismigranten in dienst nemen. Als iemand wordt gekwalificeerd als kennismigrant, gelden er bepaalde voorwaarden om in Nederland te werken. Hieronder leggen we verder uit hoe dat zit.

Kennismigranten van buiten de EU/EER of Zwitserland

Bedrijven die kennismigranten van buiten de EU/EER of Zwitserland willen aannemen, moeten eerst aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er een machtiging tot voorlopig verblijf en een verblijfsvergunning worden aangevraagd. Ook moet een niet-Europese kennismigrant, om in Nederland te kunnen werken, door een referent naar Nederland ‘gehaald’ worden. De werkgever kan dit alleen doen nadat ze door de Immigratie- en Naturalisatiedienst als referent erkend is.

Kennismigranten uit Turkije of met een Europese blauwe kaart

Kennismigranten uit Turkije of met een Europese blauwe kaart zijn uitgezonderd van de referent-vereiste. De Europese blauwe kaart zorgt ervoor dat hoogopgeleide kennismigranten makkelijker kunnen verhuizen naar andere Europese landen. Hier staat wel tegenover dat de salarisdrempel voor deze kennismigranten hoger is dan voor migranten van buiten de EER of Zwitserland.

Waarom kiezen voor Carrière?

Om kennismigranten in dienst te nemen moet het bedrijf een erkend referent zijn bij de IND. Carrière Detachering is erkend referent. Dit scheelt bedrijven geld en tijd. Wij nemen de kennismigrant eerst op de payroll, zodat de professional direct voor jouw bedrijf aan de slag kan.

Daarnaast zorgt Carrière Detachering voor:

 • het aanvragen van een werkvergunning via de Nederlandse ambassade in het land van herkomst
 • het regelen van een visum voor de kennismigrant, partner en kinderen
 • het aanvragen van een BSN en het inschrijven bij een gemeente
 • Het openen van een bankrekening, adviseren over verzekeringen en ondersteunen bij belastingaangiftes
 • het ondersteunen van het zoeken naar scholen en aanvragen van toeslagen

Denk je als bedrijf de kennis en expertise van kennismigranten goed te kunnen gebruiken? Dan zijn er zaken waar je rekening mee moet houden. 

 • Als bedrijf dien je ingeschreven te staan in het Handelsregister
 • De organisatie mag niet failliet zijn en de continuïteit en solvabiliteit moeten voldoende gewaarborgd zijn
 • Als bedrijf moet je volgens het IND betrouwbaar zijn

Profiteer van de 30% regeling

Als de kennismigrant een beschikking van de IND heeft en de werkgever heeft toestemming gekregen van de belastingdienst, kan in bepaalde gevallen de 30% regeling worden toegepast. Door middel van deze regeling kan tot 30% van het salaris van de kennismigrant als onbelaste onkostenvergoeding worden gegeven.

Carrière Detachering

Meer over kennismigranten?

Eric Bonn staat klaar voor al jouw vragen.

023 23 02 157e.bonn@carriere.com

Extra informatie

Startups

Startups kunnen kennismigranten aannemen terwijl ze zelf niet erkend referent zijn. Indien je van plan bent een werknemer uit het buitenland aan te nemen die essentieel is voor de startup, dan kun je dit dus doen zonder eerst erkenning aan te vragen bij de IND.

Hoe werkt de verloning?

Elk bedrijf dat een arbeidsovereenkomst met kennismigranten afsluit, moet rekening houden met het loon dat is vastgesteld voor kennismigranten. Dit loon kan worden onderverdeeld in drie categorieën:

 • €3.549,- bruto per maand voor kennismigranten jonger dan 30 jaar.
 • €4.840,- bruto per maand voor kennismigranten 30 jaar en ouder.
 • €2.543,- bruto per maand voor recent afgestudeerde kennismigranten.

Deze bedragen zijn allemaal exclusief vakantietoeslag en verschillen verder nog voor verschillende groepen kennismigranten.

Snel aan de slag met kennismigranten?

Wij besparen bedrijven de kosten en moeite om zelf erkend referent te worden. Daarnaast verzorgen we een versnelde toelatingsprocedure en nemen wij het totale proces, inclusief alle administratieve rompslomp én de payrolling, volledig uit handen. Laat je gegevens achter en Eric Bonn neemt contact op om de mogelijkheden te bespreken.