Cv maken: alle tips op een rijtje

22 november 2021 - Voorbereid solliciteren

Of je nu op zoek bent naar een fulltime of parttime baan, bijna klaar met je opleiding bent of al veel langer aan het werk bent: het is belangrijk dat je goed voorbereid gaat solliciteren. Dat begint met jouw cv. Hier delen we alle tips voor het maken van een cv die indruk achterlaat. Heb je geen tips nodig en wil je direct vacatures bekijken, dan kan dat natuurlijk ook.

Doordat recruiters vaak door een stapel cv’s gaan, is het belangrijk dat jouw cv de aandacht trekt!

Dit is waar je mee begint
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de recruiter weet wie er solliciteert. In een cv wordt dit de personalia genoemd, waarbij de volgende onderdelen belangrijk zijn.

 • Voor- en achternaam
 • Adres + woonplaats
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • Nationaliteit
 • Geboortedatum
 • Geslacht
 • Rijbewijs

Wel of geen foto?
Een foto is niet verplicht, omdat er geen keuzes gemaakt mogen worden op basis van uiterlijk. De recruiter moet dat doen op basis van jouw kwaliteiten. Jij kiest dus zelf of je een foto wilt toevoegen aan het cv. Wanneer je een goede en representatieve foto hebt, kun je deze toevoegen om persoonlijkheid te geven aan je cv.

Om nog wat extra indruk te maken kun je een persoonlijk stukje over jezelf schrijven. Hierin kan je jezelf wat informeler en persoonlijker maken en kan de recruiter jou wat beter leren kennen.

Werkervaring
Nadat je jezelf hebt voorgesteld is het belangrijk om te laten zien in welke periode je bij welk bedrijf hebt gewerkt. De recruiter kijkt namelijk naar relevante werkervaring die voor de vacature interessant is. Benoem daarbij ook welke functie je hebt gedaan in een bepaald bedrijf en vertel wat de werkzaamheden waren. Hou het zo beknopt mogelijk en vermijd te lange teksten.

Het is belangrijk om jouw werkervaring in volgorde van heden naar verleden te zetten. De recruiter kan op deze manier het beste zien wat je ervaringen zijn.
 
Opleidingen
Naast werkervaring verdienen ook alle opleidingen, diploma’s en certificaten een plekje op je cv. Ook hiervoor geldt dat je ze ordent van meest recent naar minst recent.

Extra kennis, vaardigheden en activiteiten
Beschik je over extra vaardigheden? Zet ze erbij! Dit kan aantrekkelijk zijn voor de recruiter. Benoem de talen die je spreekt of welke cursussen je hebt gedaan. Vergeet ook niet het vrijwilligerswerk dat je doet of eerder hebt gedaan en activiteiten die je hebt georganiseerd. Dit zijn allemaal pluspunten waarmee jij net wat meer kan uitblinken tegenover anderen. Daarnaast scheppen deze ervaringen een positief beeld over persoonlijkheidskenmerken, zoals doorzettingsvermogen, ondernemend zijn en het hebben van verantwoordelijkheidsgevoel.

Do's & don'ts
Deze snelle do's en don'ts helpen je om alle onderdelen in je cv tot hun recht te laten komen:

Do's               

 • Hou het kort en krachtig (maximaal 2 A4'tjes)
 • Maak je cv relevant voor de vacature waar je op solliciteert
 • Zorg voor een mooie lay-out
 • Zorg dat je cv overzichtelijk is en prettig leest
 • Vermijd schrijf- en spelfouten
Don'ts
 • Verzin geen dingen
 • Verkeerde contactgegevens
 • Informatie die niet relevant is
 • Reden van vertrek bij eerdere werkgevers

Aan de slag

Met deze tips kan je aan de slag met je cv. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Carrière helpt je met de cv generator om in een paar stappen je cv compleet te maken. Je kiest eenvoudig het template uit die je wilt, dus je hoeft helemaal niet meer na te denken over de opmaak!

Gerelateerd nieuws

Voorbereid solliciteren

Drie tips voor je sollicitatiegesprek

Drie tips voor je sollicitatiegesprek

22 november 2021

Solliciteren is spannend en daarom is het helemaal niet gek dat de zenuwen oplopen tijdens een sollicitatiegesprek. Toch kun je met de juiste voorbereiding zorgen dat jouw zenuwen de sollicitatie niet beïnvloeden. Wij geven daarom drie tips die je voorbereiden op een goede sollicitatie!

Voorbereid solliciteren

Digitaal sollicitatiegesprek: zo doe je dat

Digitaal sollicitatiegesprek: zo doe je dat

22 november 2021

Sollicitaties en intakegesprekken zijn vaak al spannend genoeg. Nu ben je ook nog eens uitgenodigd om het gesprek via video te doen. Geen zorgen, want met deze tips en de juiste voorbereiding ga je als een baas het gesprek in.

Bij jou in de buurt

Wil jij ervaren wat goed werk nou is? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Klik op 'vestiging zoeken' als je contact wil opnemen met een Carrière vestiging bij jou in de buurt. Zelf liever op zoek gaan naar jouw droombaan? Klik dan op 'vind goed werk'. Tot snel!

Vestiging zoeken Vind goed werk